Question : 1
(skipped)
Which parasite present in seminal vesicle of earthworm?
Options:
| Monocystis | |
| Babesia | |
| Eimeria | |
| Plasmodium |
Solution :
Monocystis present in seminal vesicles of earthworm and leads to sterility/infertility in earthworm
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Which of the following protozoan parasite spread through ticks and destroy the RBCs of host and cause haemoglobinuric fever in cattle?
Options:
| Monocystis | |
| Trypanosoma | |
| Babesia | |
| Leishmania |
Solution :
Babesia bigemina cause tick fever in cattles.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
Schizogony of Plasmodium occurs in
Options:
| Liver of humans | |
| Liver of Plasmodium | |
| WBC of humans | |
| Intestine of mosquito |
Solution :
Schizogony of Plasmodium occurs in liver and RBC of humans.
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
Which of the following is a reservoir host for Plasmodium?
Options:
| Antelope | |
| Monkeys | |
| Human | |
| Female Anopheles mosquito |
Solution :
Monkeys are the reservoir host for Plasmodium.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
A person suffering from a disease caused by Plasmodium experience recurring chills and fever at the time when
Options:
| The microgametocytes and megagametocytes destroy by WBC | |
| The sporozoites released from RBCs are being rapidly killed and broken down in spleen | |
| The trophozoites reach maximum growth and release certain toxin without undergoing multiple fission | |
| The parasite after its rapid multiplication inside RBC rupture then releasing the stage that enters the fresh RBC as well as the release of haemozoin |
Solution :
Chills, shivering and high fever are due to the release of haemozoin in blood after rupturing of RBC.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
All stages in the life cycle of malarial parasite are haploid, except
Options:
| Gametocyte | |
| Gamete | |
| Ookinete | |
| All of these |
Solution :
Ookinete is the elongated zygote formed due to the fusion of male and female gamete of Plasmodium in female Anopheles body.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
Gametogony of malarial parasite is not possible in human body because human is
Options:
| Poikilothermal | |
| Cold blooded | |
| Homeothermal | |
| Both (a) & (b) |
Solution :
Maturation of gametocyte requires low temperature while humans are warm blooded.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
The malarial parasite was discovered in RBC of human being by
Options:
| Golgi | |
| Grassi | |
| Charles Laveran | |
| Ronald Ross |
Solution :
Charles Laveran discovered Plasmodium.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Infected female Anopheles mosquito when bites the healthy man then it inoculates
Options:
| Sporozoites | |
| Merozoites | |
| Oocyst | |
| Ookinete |
Solution :
Sporozoites are the infective stage of Plasmodium for primary host, human.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Male Anopheles does not transmit malarial parasite because
Options:
| The parasite is digested in its stomach | |
| It is too small to carry parasite | |
| It lacks blood sucking mouth parts | |
| It is warm blooded so the maturation of gametocytes does not take place |
Solution :
Male Anopheles does not suck blood. Male mosquitoes do not have piercing and sucking type of mouth parts.
No comments:
Post a Comment