Question : 1
(skipped)
Which of the following is not a fundamental unit?
Options:
| mole | |
| kelvin | |
| candela | |
| hertz |
Solution :
Hertz is not a fundamental unit.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Select odd one out
Options:
| watt-hour | |
| electron-volt | |
| BTU | |
| torr |
Solution :
Torr is unit of pressure all other are unit of
energy.
energy.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
One shake is equal to
Options:
10–3 s
| |
10–6 s
| |
10–8 s
| |
10–10 s
|
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
One X-ray unit is equal to
Options:
1010 m
| |
10–10 m
| |
1013 m
| |
10–13 m
|
Solution :
1 X- ra y unit = 10–13 m
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
Which one of the followings is not a unit of distance?
Options:
| Light year | |
| parsec | |
| Astronomical unit | |
| barn |
Solution :
Barn is unit of area.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
Which of the followings is/are indirect method(s) to measure distance?
Options:
| Parallax method | |
| Copernicus method | |
| Kepler̢۪s method | |
| All of these |
Solution :
Parallax method, Copernicus method and
Kepler’s method all are indirect methods
for distance measurement.
Kepler’s method all are indirect methods
for distance measurement.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
If n is the numerical value of a physical quantity in a system in which its unit is u then which of the following relations is correct?
Options:
| nu = constant | |
| None of these |
Solution :
Magnitude of a physical quantity is
constant in all systems of unit i.e.,
nu = constant.
constant in all systems of unit i.e.,
nu = constant.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
The value of 1 eV is equal to
Options:
1.6 × 10–19 V
| |
1.6 × 10–19 J
| |
1.6 × 10–19 W
| |
1.6 × 10–19 C
|
Solution :
1 eV = 1 × 1.6 × 10–19 J
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Which of the following unit is used for measuring nuclear area of cross-section?
Options:
mm2
| |
cm2
| |
| curie | |
| barn |
Solution :
Barn is used to measure nuclear crosssectional
area.
area.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Which of the following among the four units of pressure is biggest one?
Options:
| pa | |
| atmosphere | |
| bar | |
| torr |
Solution :
Atmosphere is biggest unit among pa, bar
and torr.
and torr.
No comments:
Post a Comment