Question : 1
(skipped)
Which characteristic cannot be linked to mastigophores?
Options:
| Free living, aquatic, parasitic or symbiotic | |
| Body is covered by firm pellicle | |
| Presence of trichocyst for defence | |
| Nutrition holozoic, saprobic and parasitic |
Solution :
Trichocyst is a characteristic of ciliates.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Options:
| a | |
| b | |
| c | |
| d |
Solution :
Trichonympha is present in gut of termites and Lophomonas is in gut of woodroaches.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
Which of the following protozoan gets transmitted through sexual contact?
Options:
| Trichomonas | |
| Giardia | |
| Leishmania | |
| Trypanosoma |
Solution :
Trichomonas vaginalis is transmitted through sexual contact and causes leucorrhoea in females.
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
Which is not applicable for Trypanosoma gambiensis?
Options:
| Transmitted by Glossina palpalis | |
| Reserve host is antelope | |
| Multiplies by multiple fission | |
| Possess well defined mouth and contractile vacuole |
Solution :
Mouth and contractile vacuole are absent.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
Tabanid fly associated with surra disease is a vector of
Options:
| Trypanosoma gambiensis | |
| Trypanosoma evansi | |
| Trypanosoma cruzi | |
| Trypanosoma brucei |
Solution :
T. evansi causes surra disease, vector is tabanid fly.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
Which of the following is incorrectly matched?
Options:
| Leishmania tropica – Delhi sore | |
| L. brasiliensis – Naso oral leishmania | |
| T. brucei – Chagas | |
| L. donovani – Kala azar |
Solution :
T. brucei causes Nagana disease, vector is
Glossina morsitans.
Glossina morsitans.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
Which protozoan is transmitted by foecal oral route?
Options:
| Giardia | |
| Plasmodium | |
| Trypanosoma | |
| Leishmania |
Solution :
Rest all options need vector for transmission.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
Which of the following polymorphic form does not exist in Trypanosoma?
Options:
| Leishmania | |
| Leptomonad | |
| Crithidia | |
| Minuta |
Solution :
Minuta form is found in Entamoeba.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Giardia, a grand old man of intestine occurs in
Options:
| Upper part of human small intestine | |
| Lower part of human small intestine | |
| Colon of antelopes | |
| Large intestine of carnivores |
Solution :
Giardia occurs in the upper part of human small intestine.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Which of the following transmits leishmaniasis/dum dum fever?
Options:
| Culex | |
| Glossina | |
| Phlebotomus | |
| Anopheles |
Solution :
Phlebotomus is sand fly which transmits leishmaniasis.
No comments:
Post a Comment