Question : 1
(skipped)
Which of the following statement is wrong for the given animal in diagram?
Options:
| Skeleton consists of siliceous spicules | |
| Fertilisation is internal and indirect development | |
| It is primitive multicellular animal having cellular level of organization | |
| It is generally marine |
Solution :
Spongilla is fresh water sponge.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Which of the following cell lines the spongocoel and canals in sponges?
Options:
| Collar cells | |
| Choanocytes | |
| Archaeocytes | |
| Both (a) & (b) |
Solution :
In sponges, choanocytes lines the
spongocoel and canal.
spongocoel and canal.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
Most of sponges are
Options:
| Radially symmetrical | |
| Bilaterally symmetrical | |
| Biradially symmetrical | |
| Asymmetrical |
Solution :
Most of sponges are asymmetrical that
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
Which type of cells are capable of giving rise to other types of cells in sponges?
Options:
| Chonocytes | |
| Archaeocytes | |
| Myocytes | |
| Thesocytes |
Solution :
Archaeocytes are the totipotent cells of
sponges.
sponges.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
Given below are some cells in a box which are present in animals
How many of them are not present in sponges?
Options:
| One | |
| Two | |
| Three | |
| Four |
Solution :
Cnidoblast and osteocytes are not present
in sponges.
in sponges.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
Which of the following cell of sponges stores reserve food material in the form of glycogen?
Options:
| Thesocytes | |
| Chromocytes | |
| Trophocytes | |
| Archaeocytes |
Solution :
Thesocytes store food in food granules.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
Spicules are present in
Options:
| Sycon | |
| Sycon and Euspongia | |
| Euspongia | |
| Paramoecium |
Solution :
In Euspongia, skeleton is made up of
spongin fibers only.
spongin fibers only.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
In unfavourable condition some of the sponges undergo internal budding called as gemmule formation. Gemmule of sponges contains.
Options:
| Pinacocytes | |
| Thesocytes | |
| Choanocytes | |
| Archaeocytes |
Solution :
Archaeocytes are the totipotent cells. Each
gemmule has a mass of archaeocytes
surrounded by protective covering to tide
over seasonal drought or adverse
environmental conditions.
gemmule has a mass of archaeocytes
surrounded by protective covering to tide
over seasonal drought or adverse
environmental conditions.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Digestion in sponges is
Options:
| Only intracellular | |
| Only extracellular | |
| Intracellular followed by extracellular | |
| Extracellular followed by intracellular |
Solution :
Digestion in sponges is intracellular and
takes place in collar cells.
takes place in collar cells.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
In sponges, ___A___ catch the food and ___B___ regulates the diameter of osculum. Choose the option which correctly fills up the blanks labelled as a and b
Options:
| A | |
| B | |
| C | |
| D |
Solution :
Diameter of osculum is regulated by
myocytes.
myocytes.
No comments:
Post a Comment