Question : 1
(skipped)
Slipper animalcule is ___________ belongs to group __________of phylum protozoa. Choose the correct option which fills up the blanks in given statement
Options:
| Amoeba, Sarcodina | |
| Paramoecium, flagellata | |
| Entamoeba, ciliata | |
| Paramoecium, ciliata |
Solution :
Paramoecium has cilia as locomotary structures.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Nuclear dimorphism is a character of
Options:
| Paramoecium | |
| Plasmodium vivax | |
| Amoeba proteus | |
| Trypanosoma |
Solution :
Macronucleus and micronucleus are present in Paramoecium, so it show nuclear dimorphism.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
Paramoecium feeds through
Options:
| Cytopyge | |
| Oral groove | |
| Buccal cavity | |
| Cytopharynx |
Solution :
Ingestion of food in Paramoecium takes place through oral groove/peristome.
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
Mode of nutrition in Paramoecium is
Options:
| Saprozoic | |
| Saprophytic | |
| Holophytic | |
| Holozoic |
Solution :
Paramoecium has holozoic mode of nutrition and food is bacteria.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
In Paramoecium, trichocysts are present below the plasma lemma in ectoplasm and help in
Options:
| Reproduction | |
| Digestion | |
| Respiration | |
| Protection |
Solution :
Trichocysts help in anchorage and protection
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
Which of the following statement is correct w.r.t. contractile vacuole in Paramoecium?
Options:
| Anterior contractile vacuole works faster than posterior | |
| Both contractile vacuoles work at same time | |
| Contractile vacuoles work alternately | |
| Only one contractile vacuole is present in Paramoecium |
Solution :
Contractile vacuoles work alternately and posterior contractile vacuole works faster than anterior.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
Protozoans reproduce by various method. Which of the following protozoan reproduce both by binary fission and conjugation?
Options:
| Balantidium | |
| Paramoecium | |
| Amoeba | |
| Both (b) & (c) |
Solution :
Paramoecium reproduce asexually by binary fission while sexually by conjugation.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
In the body of Paramoecium, the elimination of undigested residual matter takes place through the
Options:
| Anus | |
| Gullet | |
| Cytostome | |
| Cytopyge |
Solution :
Cytopyge/cell anus which remove/ eliminate the undigested residual matter out of the body of Paramoecium.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Which of the following ciliate cause dysentery?
Options:
| Entamoeba histolytica | |
| Paramoecium caudatum | |
| Balantidium coli | |
| Giardia |
Solution :
Giardia (flagellate) and Entamoeba (sarcodine) also cause dysentery.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Given below is a diagram of a protozoan
Identify the protozoan and choose the incorrect statement w.r.t the given protozoan.
Options:
| Presence of large number of cilia on whole body surface | |
| Unicellular organism and has a macronucleus for trophic function and micronucleus for reproduction | |
| Contain contractile vacuole for osmoregulation | |
| Fresh water inhabitant and use pseudopodia for capturing of prey |
Solution :
Pseudopodia are the characteristic feature
of Amoeba.
of Amoeba.
No comments:
Post a Comment