Question : 1
(skipped)
Select correct statement regarding mesoscopic physics
Options:
| It deals with molecules, atoms, nuclei and subatomic particles | |
| It deals with the phenomenon at the laboratory, terrestrial and astronomical scale | |
| It deals with quantum physics | |
| It deals with a few tens or hundreds of atoms together |
Solution :
It is a domain intermediate between the
macroscopic and microscopic domains.
macroscopic and microscopic domains.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
The book “Philosophie Naturalis Principia Mathematica” published in 1687 was written by
Options:
| Albert Einstein | |
| Galileo | |
| Abdus Salam | |
| Isaac Newton |
Solution :
It is written by Newton.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
“Classical Physics” deals with
Options:
| Microscopic phenomena | |
| Macroscopic phenomena | |
| Mesoscopic phenomena | |
| All of these |
Solution :
Classical physics deals mainly with
macroscopics phenomena.
macroscopics phenomena.
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
The scientific principle involved in radio and television broadcast is
Options:
| Amplification by population inversion | |
| Electromagnetic induction | |
| Magnetostatic shielding | |
| Propagation of electromagnetic wave |
Solution :
Propagation of electromagnetic waves involves in radio and television broadcast.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
What is the range of mass covered in scope of physics?
Options:
Solution :
Mass of an electron to mass of known
observable universe.
observable universe.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
The quantum model of atom was given by
Options:
| Rutherford | |
| Bohr | |
| A. Einstein | |
| M.N. Saha |
Solution :
Drawbacks of Rutherford model was some
what explained by Bohr’s quantum model
of atom.
what explained by Bohr’s quantum model
of atom.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
“The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible” who made this remark?
Options:
| Newton | |
| Einstein | |
| Maxwell | |
| Abdus Salam |
Solution :
This is of Einstein’s remark.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
It is postulated that there may be some particle which can move with speed greater than the speed of light. Such postulated particle is named as
Options:
| Leptons | |
| Mesons | |
| Pions | |
| Tachyons |
Solution :
They are grouped and known as Tachyons.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
The scientific principle involved in computers is
Options:
| Electromagnetic induction | |
| Digital logic | |
| Amplification by population inversion | |
| Propagation of electromagnetic waves |
Solution :
Digital logic is the principle involved in
computers.
computers.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Find odd one out
Options:
| Archemedes – Principle of Buoyancy | |
| Max-Plank – Quantum theory | |
| Edwin Hubble – Electromagnetism | |
| John Bair – Television |
Solution :
Edwin Hubble studied regarding expanding
universe.
universe.
No comments:
Post a Comment