Question : 1
In the anther, the cells of the sporogenous tissue undergo A division to form B .
Options:
A-Meiotic; B-Pollen dyad
| |
A-Meiotic; B-Microspore tetrad
| |
A-Mitotic; B-Pollen grains
| |
A-Two successive mitotic divisions; B-Microspore tetrad
|
Solution :
Sprogenous cells undergo meiotic
divisions.
After meiosis a microspore tetrad is
formed.
divisions.
After meiosis a microspore tetrad is
formed.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
What will be the ploidy and the chromosome number in a pollen tetrad of a plant with the chromosome number 40 in its root cell?
Options:
| n; 20 | |
| 2n; 40 | |
| n; 10 | |
| 2n; 20 |
Solution :
• Ploidy of pollen tetrad is –n.
• Therefore the number of
chromosomes in the pollen tetrad
is = 20.
• Therefore the number of
chromosomes in the pollen tetrad
is = 20.
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
The process of formation of microspores from pollen mother cells is known as
Options:
| Microgametogenesis | |
| Megagametogenesis | |
| Microsporogenesis | |
| Megasporogenesis |
Solution :
Microsporogenesis is the process of
formation of microspores from pollen
mother cell
formation of microspores from pollen
mother cell
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
How many meiotic divisions are required to produce 160 pollens in a typical flower?
Options:
| 160 | |
| 100 | |
| 80 | |
| 40 |
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
Microspores develop into pollen grains by
Options:
| Dehydration and association | |
| Dehydration and dissociation | |
| Hydration and dissociation | |
| Hydration and association |
Solution :
Dehydration and dissociation.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
Isobilateral tetrad of microspores
A. Is formed when each karyokinesis is followed by cytokinesis
B. Is very common in dicots
C. Have four or more than four pollen
Options:
| A | |
| A & B | |
| B & C | |
| A & C |
Solution :
Isobilateral tetrad is present in monocots and contains 4 pollen/microspore per tetrad.
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
All five types of tetrad are present in
Options:
Butomopsis
| |
Halophila
| |
Magnolia
| |
Aristolochia elegans
|
Solution :
Aristolochia elegans has all four types of tetrad.
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
Translator apparatus of Calotropis consists of
A. Stigma
B. Corpusculum
C. Caudicle
D. Pollinium
E. Style
Options:
| B, C & D | |
| A, B & D | |
| C, D & E | |
| A, B, C & D |
Solution :
Translator apparatus in Calotropis consists of – Corpusculum + Caudicle + Pollinium.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
Match the columns
Options:
| a(i), b(ii), c(iii), d(iv) | |
| a(i), b(iii), c(iv), d(ii) | |
| a(ii), b(iv), c(i), d(iii) | |
| a(ii), b(i), c(iv), d(iii) |
Solution :
• Cyperaceae – One MMC (2n)
produces only one microspore as rest
degenerate.
• Cuscuta reflexa – Polyspory i.e.,
presence of more than 4 pollen in a
tetrad.
• Orchidaceae – Pollinium.
• Drosera – Compound pollens i.e.,
pollen remain in tetrad and are not
separated.
produces only one microspore as rest
degenerate.
• Cuscuta reflexa – Polyspory i.e.,
presence of more than 4 pollen in a
tetrad.
• Orchidaceae – Pollinium.
• Drosera – Compound pollens i.e.,
pollen remain in tetrad and are not
separated.
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
Options:
| Development of microspores | |
| Dehiscence of anther | |
| Anther wall layers | |
| Microsporangium showing wall layers |
Solution :
Dehiscence of anther.
No comments:
Post a Comment