Question : 1
(skipped)
Excess of lithium makes LiCl crystal
Options:
| Pink colour | |
| Violet colour | |
| Red colour | |
| No colour |
Solution :
Pink colour, as metal excess due to anion vacancy.
You scored 0 of 1
Question : 2
(skipped)
Intrinsic or thermodynamic defects includes
Options:
| Schottky defect | |
| Metal excess defect | |
| Metal deficiency defect | |
| All of these |
Solution :
Intrinsic or thermodynamic defect are stoichiometric defect
You scored 0 of 1
Question : 3
(skipped)
When AgCl is doped by cadmium chloride, then
Options:
| Cationic vacancy is triple in number than that of cadmium ions | |
| Cationic vacancy is double in number than that of cadmium ions | |
| Cationic vacancy is equal in number than that of cadmium ions | |
| No cationic vacancy |
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 4
(skipped)
Which is not correct regarding Frenkel defect?
Options:
| It creates both vacancy defect and interstitial defect | |
| Smaller ion (usually cations) is dislocated from its site | |
| It decreases the stability of the solid crystal | |
| It decreases dielectric constant of the medium |
Solution :
Frenkel defect increases dielectric constant of the medium.
You scored 0 of 1
Question : 5
(skipped)
Which is mismatched regarding the examples indicates?
Options:
Anti-ferroelectric – PbZrO3
| |
Ferroelectric – BaTiO3, KH2PO4
| |
Anti-ferromagnetic – MnO
| |
Ferrimagnetic – CrO2, MgFe2O4
|
Solution :
CrO2is ferromagnetic.
You scored 0 of 1
Question : 6
(skipped)
If NaCl has 10% Schottky defect, then the number of formula unit of NaCl per unit cell will be
Options:
| 4 | |
| 3.6 | |
| 0.4 | |
| 0.1 |
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 7
(skipped)
In NaCl structure one Schottky defect is present per how many ions?
Options:
106
| |
1010
| |
1016
| |
1022
|
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 8
(skipped)
The correct statement among following is
Options:
| On heating substance lose their ferrimagnetism and becomes paramagnetic | |
| There is large forbidden zone present in insulators between valence and conduction band | |
| Ferrimagnetic substances would make better permanent magnets then ferromagnetic substances | |
| Both (1) & (2) |
Solution :
Ferromagnetic substances make better permanent magnets.
You scored 0 of 1
Question : 9
(skipped)
The percentage by number of ferrous ions present in Fe0.95O will be
Options:
| 10.5% | |
| 15% | |
| 85% | |
| 89.5% |
Solution :
You scored 0 of 1
Question : 10
(skipped)
If NaCl is doped by 10–5% SiCl4, then the concentration of cationic vacancy will be
Options:
1.204 × 1017
| |
1.806 × 1017
| |
1.806 × 1019
| |
2.408 × 1017
|
Solution :
No comments:
Post a Comment